Zoek
Sluit dit zoekvak.

De tijd tikt! Vanaf 2024 gelden er nieuwe regels met betrekking tot wegwerpplastics.

De wereld van wegwerpplastics ondergaat een significante verandering. De nieuwe regelgeving treedt in werking om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen. Dit is een uitgelezen kans om kennis te maken met de duurzame alternatieven van Circulware en jouw bedrijf toekomstbestendig te maken.

Stap over op duurzame alternatieven voor wegwerpplastic

Hergebruik is de nieuwe norm

Dagelijks belanden in Nederland 19 miljoen wegwerpbekers en -bakjes met plastic in de afvalstroom, wat bijdraagt aan het milieuvervuilingsprobleem. Om dit aan te pakken, zijn er in 2023 nieuwe maatregelen genomen. Ondernemers zijn vanaf 1 juli 2023 verplicht om bij afhaal- en bezorgservices een herbruikbaar alternatief aan te bieden of door de klant meegenomen verpakkingen te accepteren. Consumenten betalen extra voor wegwerpverpakkingen om hergebruik te stimuleren. Vanaf 1 januari 2024 mogen wegwerpverpakkingen niet meer worden aangeboden voor consumptie ter plaatse, tenzij het gaat om hoogwaardig recyclebare alternatieven die aan strikte voorwaarden voldoen.

Moties

De Tweede Kamer heeft recent drie moties aangenomen die invloed hebben op deze regels. Eén motie stelt voor om de extra kosten voor wegwerpverpakkingen bij consumptie onderweg af te schaffen. De andere twee moties betreffen het verruimen van uitzonderingen voor wegwerpverpakkingen voor consumptie ter plekke, met name voor bekers die minder dan 5% plastic bevatten, goed ingezameld worden en volledig recyclebaar zijn.

Hoewel er nog geen definitief besluit is genomen, heeft vertrekkend staatssecretaris Vivianne Heijnen het handhavende orgaan (ILT) geïnstrueerd om tijdelijk niet te handhaven op de verplichte extra kosten voor wegwerpplastic. De regelgeving wordt in 2024 opnieuw geëvalueerd, waarbij gekeken wordt naar de effectiviteit. Naar aanleiding van de ervaringen en de resultaten van de evaluatie wordt de regelgeving mogelijk aangepast. De kans is reëel dat de handhaving alsnog zal plaatsvinden en de regels wederom aangescherpt worden.

Bovendien blijf je als ondernemer verplicht een herbruikbaar alternatief aan te bieden of te accepteren dat klanten hun eigen herbruikbare bakjes of bekers meenemen. Hierop kan de ILT nog steeds handhaven. Circulware ondersteunt deze transitie naar een duurzamere toekomst en biedt praktische, stijlvolle oplossingen die bijdragen aan de vermindering van wegwerpplastic in onder andere de catering, take-away en evenementenbranches.

Europese wet- en regelgeving

Deze regels om wegwerpplastic tegen te gaan komen voort uit Europese regelgeving. Iedere lidstaat moet blijvend minder wegwerpbekers en -bakjes gebruiken. Nederland heeft het doel om in 2026, 40 procent minder wegwerpplastic te gebruiken ten opzichte van 2022. De regels zijn opgesteld om dat doel te halen. Als met de moties deze belangrijke onderdelen van de regelgeving nu wegvallen, wordt het doel niet gehaald. De Europese verplichting blijft intussen staan. Daarom roept de staatssecretaris op om te kiezen voor hergebruik. Wij kiezen voor de wereld, waar kies jij voor?

Een duurzaam alternatief

Circulware biedt een scala aan herbruikbare producten, zoals CirculBox, CirculCup, CirculBowl, CirculPlate, en bestek, die niet alleen milieuvriendelijk maar ook stijlvol zijn. Deze producten zijn een perfect antwoord op de nieuwe milieueisen.

Onze Circulware producten zijn

  • Milieuvriendelijk: Vermindert afval en draagt bij aan een schonere planeet.
  • Stijlvol en praktisch: Circulware-producten zijn ontworpen voor zowel esthetiek als functionaliteit.
  • Veelzijdig in gebruik: Geschikt voor kantoren, horeca en evenementen.

De nieuwe regelgeving rond wegwerpplastic is een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst. Maar waarom wachten op de regels? Je kunt nu al het verschil maken. 

Dit kun je ook lezen

Wat misschien ook interessant is voor je om te lezen.

Personaliseer je herbruikbare bekers en glazen!

De tijd tikt! Vanaf 2024 gelden er nieuwe regels met betrekking tot wegwerpplastics.

De wereld van wegwerpplastics ondergaat een

Catalogus aanvragen.